Převodník pro 100BASE-T1 / BroadR-Reach

Pro jednoduché připojení automotilových systémů do běžné počítačové sítě nabízíme obousměrný převodník mezi 100BASE-T1 (BroadR-Reach) a 100BASE-TX (Fast Ethernet). Tento „Media Converter“ umožňuje připojit automobilovou kameru nebo řídicí jednotku s T1 portem do běžného počítačového Ethernetu.

Ethernet ve vozidlech

Kamerové systémy se stále častěji objevují ve vozidlech. Používají se pro informování řidiče o blízkém okolí vozu a zejména pro asistenční systémy vozidla (ADAS) jako je například automatické nouzové brzdění, adaptivní tempomat, hlídání jízdních pruhů nebo detekce chodců a překážek.

ADAS systémy zvyšují bezpečnost, ale kladou vyšší nároky na elektronické systémy vozidla a to nejen výpočetní výkon, ale i komunikaci.  Video kvalita obrazu kamery přenášeného do řídicí jednotky, která ho zpracovává (a například z obrazu vyhodnocuje překážky na vozovce), musí být kvůli algoritmům strojového vidění dostatečně vysoká. To zároveň klade nároky na datovou propustnost sběrnic a komunikačních systémů v automobilovém průmyslu.

Automotive Ethernet – automobilový Ethernet

Jako náhrada za drahé a složité vysokorychlostí sběrnice jako je MOST či FlexRay byla firmou Broadcom vyvinuta technologie BroadR-Reach, též známá jako „OPEN Alliance BroadR-Reach“ – OABR. V roce 2017 standardizována jako IEEE 802.3bw (100BASE-T1), hovorově nazýváno „Automotive Ethernet“.

100BASE-T1 / BroadR-Reach

100BASE-T1 Media Converter-OABR100BASE-T1 / BroadR-Reach je nová fyzická vrstva Ethernetu, která využívá nestíněnou kroucenou dvojlinku pro full-duplex přenos na rychlosti 100 Mbit/s. Výhodou je využití nižšího frekvenčního pásma, což umožňuje využít nestíněný a méně kvalitní kabel, než by bylo v případě komunikace po běžném počítačovém 100BASE-TX (Fast Ethernet). Další výhodou oproti počítačovému Ethernetu je v počtu vodičů sběrnice: BroadR-Reach využívá pouze jednu kroucenou dvoulinku i při zachování obousměrného full-duplex přenosu, zatímco Fast Ethernet využívá dvě kroucené dvoulinky (pro každý směr jednu). Maximální délka point-to-point spojení po 100BASE-T1 je 15 metrů.

Převodník pro 100BASE-T1

Nabízíme převodník mezi 100BASE-T1 (BroadR-Reach) a 100BASE-TX (Fast Ethernet), který umožňuje jednoduše spolu propojit tyto dvě fyzické vrstvy a komunikovat mezi nimi.

Zařízení má jeden 100BASE-T1 port na DSUB9 konektoru a jeden Fast Ethernet port se standardním RJ-45 konektorem a pomocí přepínače lze zařízení nakonfigurovat jako Master nebo Slave pro BroadR-Reach. Ve Slave režimu umí automaticky detekovat polaritu vodičů na T1 portu.

Media Converter lze napájet přes DSUB konektor (rozsah 9-30 V DC) nebo Micro-USB konektor a uživateli jsou poskytnuty rozšířené možnosti nastavení a diagnostiky budičů fyzických vrstev pro BroadR-Reach i Fast Ethernet. Přes CAN sběrnici nebo virtuální COM port (po zapojení Micro-USB do PC) lze pomocí jednoduchého binárního protokolu přistupovat k SMI registrům transreceiverů. Uživatel tedy například může:

  • vyčíst sílu signálu
  • spustit TDR Media Test na T1 vodiči a tím detekovat přerušení, zkratování či impedanční přechody a problémy
  • detailně nastavit parametry budičů

100BASE-T1 Media Converter převodník využijí ti, kteří potřebují jednoduše vytvořit spojení mezi BroadR-Reach a běžnou počítačovou sítí.