Mobilní aplikace pro odbavení plateb na parkovišti

Nedávno jsme se začali věnovat vývoji mobilních aplikací pro mobilní telefony a tablety. Naše aplikace jsou multiplatformní a fungují na operačních systémech Android, iOS a Windows Phone.

Jsme schopni využívat všechny běžné periferie zařízení, jako je fotoaparát pro sběr fotek, čtečku QR/Bar kódů, polohu zařízení dle GPS a čtečku NFC čipových karet a další. Aplikace téměř vždy komunikují se serverovou aplikací, kam ukládají nasbíraná data nebo se ho dotazují na nějaké informace.

Hned jako první projekt jsme vyvinuli platební aplikaci pro manuální odbavování výjezdů a hotovostních plateb z placeného parkoviště:
Při vjezdu na parkoviště je řidiči vytisknut lístek s QR kódem a na serveru je uložen záznam pro tento kód. Při výjezdu z parkoviště operátor (vrátný) s mobilním zařízením (telefon/tablet) načte QR kód z lístku řidiče a zobrazí se mu cena, kterou má řidič zaplatit vzhledem k době strávené na parkovišti. Operátor vybere od řidiče peníze a v aplikaci stiskne tlačítko zaplaceno, čímž dojde k potvrzení platby na serveru.
Aplikace je vhodná pro jednorázové akce typu koncert, hudební festival apod., kde je potřeba rychlé odbavení řidičů na výjezdu a kde platební automaty kvůli mobilitě a složitosti ztrácejí smysl.
vyvoj-mobilni-aplikaceServerovou část jsme si vyvinuli také sami, komunikace mezi mobilním zařízením a serverem probíhá přes HTTP(s)/JSON protokol a na straně serveru je webový backend složený z Apache+PHP+MySQL.

mobilni-aplikace-server-api